Lavazza Top Class je opravdu Top a součást profesionální řady káv Lavazza. Italská káva s tradiční pražírnou v Turíně dokáže stále ještě překvapit. Kvalitním výběrem směsi z 50% Arabiky a 50% Robusty se stala žádanou po celém světě, a tak si můžete i Vy vychutnat její výraznou, krémově kořeněnou chuť – zrna této kávy totiž zůstávají díky speciální metodě pražení velmi suchá, a proto vhodná pro všechny přístroje na přípravu kávy.
Vzhledem k vyššímu obsahu kofeinu je tato káva vhodná především k rannímu a dopolednímu popíjení, nebo jako káva do práce. V pozdně odpoledních a večerních hodinách doporučujeme slabší kávu. Zrna Arabiky pochází ze Střední a Latinské Ameriky, zrna Robusty z Indonésie.
Předpokladem pro co nejlepší výslednou chuť kávy je i její uskladnění, kávu proto skladujte na suchém, chladném místě (ne však v lednici) v neprůsvitné nádobě s dobrým těsněním.
Pokud Vám bude káva připadat příliš silná a hořká, pak se přesvědčte, že nepoužíváte příliš horkou vodu. Případně zhrubte mletí a uberte množství kávy. Velmi nevýraznou, plochou a slabou chuť kávy spravíte jemnějším mletím a zvýšením množství kávy.
Hrubost mletí | Typ přípravy | ||
Velmi hrubé | Cold brew - Pro přípravu kávy tzv. studenou cestou, kdy trvá extrakce i několik hodin, použijte kávu mletou na velmi hrubo – svým vzhledem a konzistencí by měla připomínat hrubozrnnou mořskou sůl (jen nejde o hrudky, ale spíše „vločky“). | ||
Hrubé | French press - Ve french pressu probíhá filtrace přes sítko, kávu je tedy potřeba namlít na hrubo – sítko totiž zachytí jen větší částečky kávy. Jak káva mletá na „hrubo“ do french pressu vypadá? Svojí velikostí připomíná kosher sůl (a stejně jako u velmi hrobého mletí nejde o hrudky, ale „vločky“). Stejnou hrubost mletí využijete také v Evropě nepříliš rozšířeném perkolátoru. | ||
Střední | Vacuum pot - Hrubost mletí pro vacuum pot připomíná velmi hrubý písek a využijete ji také pro překapávače (drippery) s filtry s rovným dnem - ty se však u nás používají jen minimálně. | ||
Středně-jemné | Do kónických dripperů - Káva připravovaná v kónických dripperech (mají trychtýřovitý tvar) s papírovými či bavlněnými filtry si žádá kávu mletou na střední hrubost. Jak poznáte, že je váš mlýnek nastavený na správnou hrubost? Umletá káva má vzhled a strukturu stolní soli. | ||
Jemné | Mokka konvička - Taková káva, která je konzistencí po semletí někde na začátku cesty mezi cukrem krupicí a hrubou moukou, je určena pro použití v moka konvičce. | ||
Velmi jemné | Espresso - A to tak jemně, aby vzhled kávy připomínal už zmíněnou hrubou mouku. Co se stane, pokud je káva na espresso příliš hrubá? Espresso bude slabé a podextrahované. V případě, že to s jemností přeženete, tomu bude naopak – výsledek bude mít hořkou chuť a na šálku bude jen velmi málo cremy, často s černými okraji. | ||
Extra jemné | Džezva - Káva, která se po umletí spojuje v drobné hrudky a připomíná moučkový cukr či pudr je připravena pro použití v džezvě a přípravu arabské (turecké) kávy. |
Káva obsahuje velké množství rozličných látek, jako jsou např. sacharidy, vosky, oleje, kyseliny a bílkoviny. Z minerálních látek jsou to draslík, fosfor, železo a hořčík. Nutriční hodnotu má pouze vitamin B3-niacin. Kávová zrna obsahují téměř 200 dalších složek, nejen dobře známý kofein, ale například i antioxidanty, polyfenoly a vlákninu, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.
Kávovník typu Arabica je náročnější na pěstování, vyžaduje více péče i lepší podnebí - toto se opět promítá do ceny, která je výrazně vyšší. Oproti Robustě se vyznačuje mnohem lepším aroma i samotnou chutí. Zajímavostí také je, že oproti robustě obsahuje cca poloviční množství kofeinu. Co se týče podílu na světové produkci, tak arabica zaujímá mnohem větší podíl, konkrétně cca 80%. V dobrých kavárnách je samozřejmostí podávat kávu z čerstvě upraženě 100% arabicy. Nicméně v některých kavárnách, které si nezakládají na výběrové kávě či výběru dodavatelů, si můžete nevědomky "pochutnat" i na kávě, která obsahuje příměs robusty, čímž dochází k degradaci celého nápoje.
V krátkosti lze říci, že hlavními rozdíly mezi kávou odrůdy arabica a robusta jsou cena a kvalita. Kvalita robusty je výrazně nižší, má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou chuť. Druhým výrazným rozdílem je cena, která je cca poloviční vůči kávovníku typu arabica - to má své opodstatnění. Káva robusta plodí už za 2-3 roky, je méně náročná na pěstování a i odolnější vůči škůdcům (nepotřebuje tolik herbicidů), to vše má vliv na cenu, a tak je velmi často používána v kávových směsích, kde výrobcum zlevňuje výrobní náklady, dalo by se říci, že takto často i trochu klamou spotřebitele. Kávu typu robusta najdete i v rádoby kvalitních značkových směsích a v Itálii je dokonce povoleno nabízet kávu s označením 100% arabica i v případě, že obsahuje až 10% kávy typu robusta. Nicméně na kávě typu robusta není nic špatného, pokud je správně označena. Díky svému vyššímu obsahu kofeinu má zvýšené povzbuzující účinky - je vhodná pro pořádné "nakopnutí". Milovníci kávy si na ní ovšem pochutnávají jen velmi zřídka. Je však dobře využitelná jako životabudič.
Příběh firmy Lavazza začal už v roce 1885, kdy bylo Luigi Lavazzovi 25 let a s pár lirami v kapse se stěhuje do Turína, aby zde později založil svůj vlastní byznys. Předtím ale sbírá zkušenosti jako skladník a živí se dalšími podobnými pracemi. Lavazza byla založena roku 1895 v Turíně jako koloniál, kde se prodávalo všechno možné. Protože se Luigi odjakživa snažil být nejlepší v tom, co dělá a neustále se chtěl zdokonalovat, zjistil, že se musí zaměřit na něco, v čem si je schopen udělat jméno a co mu přináší nejvíce peněz. A tím nebylo nic jiného než káva. Ve svém koloniále začal pražit kávu a od té doby pokračuje společnost Lavazza v tvorbě unikátních inovací a tradic tak, aby přinášela tu nejlepší kávu nejen Italům, ale celému světu.