Lavazza Top Class zrnková káva, 1 kg

NÁŠ TIP
nedostupné
374 Kč s DPH
334 Kč bez DPH
-
+
PlatímPak - platba až za 30 dnů Odložená platba PlatímPak
Zaplaťte za nákup až za 30 dní bez navýšení. Rychlé schválení, bez dokladů.
Náš kód:654794
Výrobce: Lavazza
Záruční doba: 2 roky

Podrobný popis
Lavazza Top Class zrnková káva, 1 kg

Lavazza Top Class je opravdu Top a součást profesionální řady káv Lavazza. Italská káva s tradiční pražírnou v Turíně dokáže stále ještě překvapit. Kvalitním výběrem směsi z 50% Arabiky a 50% Robusty se stala žádanou po celém světě, a tak si můžete i Vy vychutnat její výraznou, krémově kořeněnou chuť – zrna této kávy totiž zůstávají díky speciální metodě pražení velmi suchá, a proto vhodná pro všechny přístroje na přípravu kávy.

Vzhledem k vyššímu obsahu kofeinu je tato káva vhodná především k rannímu a dopolednímu popíjení, nebo jako káva do práce. V pozdně odpoledních a večerních hodinách doporučujeme slabší kávu. Zrna Arabiky pochází ze Střední a Latinské Ameriky, zrna Robusty z Indonésie.

Lavazza Top Class

  • Obsah balení: 1 kg kávových zrn
  • Složení: 50% robusta, 50% arabica
  • S vyšším obsahem kofeinu
  • Arabika z Jižní a Střední Ameriky
  • Robusta z Indonésie (pobřeží Jávy)
  • Rovnováhy síly, bez hořkosti, s plným tělem a aroma, kulatou a sladkou chutí a přetrvávající příchutí.
  • Vhodná pro přípravu všech druhů kávy

Příprava kávy

Průběh přípravy kávy

Doporučení:

Předpokladem pro co nejlepší výslednou chuť kávy je i její uskladnění, kávu proto skladujte na suchém, chladném místě (ne však v lednici) v neprůsvitné nádobě s dobrým těsněním.

Pokud Vám bude káva připadat příliš silná a hořká, pak se přesvědčte, že nepoužíváte příliš horkou vodu. Případně zhrubte mletí a uberte množství kávy. Velmi nevýraznou, plochou a slabou chuť kávy spravíte jemnějším mletím a zvýšením množství kávy.

Hrubost mletí Typ přípravy
Různé hrubosti mletí kávy a způsoby přípravy Velmi hrubé Cold brew - Pro přípravu kávy tzv. studenou cestou, kdy trvá extrakce i několik hodin, použijte kávu mletou na velmi hrubo – svým vzhledem a konzistencí by měla připomínat hrubozrnnou mořskou sůl (jen nejde o hrudky, ale spíše „vločky“).
Hrubé French press - Ve french pressu probíhá filtrace přes sítko, kávu je tedy potřeba namlít na hrubo – sítko totiž zachytí jen větší částečky kávy. Jak káva mletá na „hrubo“ do french pressu vypadá? Svojí velikostí připomíná kosher sůl (a stejně jako u velmi hrobého mletí nejde o hrudky, ale „vločky“). Stejnou hrubost mletí využijete také v Evropě nepříliš rozšířeném perkolátoru.
Střední Vacuum pot - Hrubost mletí pro vacuum pot připomíná velmi hrubý písek a využijete ji také pro překapávače (drippery) s filtry s rovným dnem - ty se však u nás používají jen minimálně.
Středně-jemné Do kónických dripperů - Káva připravovaná v kónických dripperech (mají trychtýřovitý tvar) s papírovými či bavlněnými filtry si žádá kávu mletou na střední hrubost. Jak poznáte, že je váš mlýnek nastavený na správnou hrubost? Umletá káva má vzhled a strukturu stolní soli.
Jemné Mokka konvička - Taková káva, která je konzistencí po semletí někde na začátku cesty mezi cukrem krupicí a hrubou moukou, je určena pro použití v moka konvičce.
Velmi jemné Espresso - A to tak jemně, aby vzhled kávy připomínal už zmíněnou hrubou mouku. Co se stane, pokud je káva na espresso příliš hrubá? Espresso bude slabé a podextrahované. V případě, že to s jemností přeženete, tomu bude naopak – výsledek bude mít hořkou chuť a na šálku bude jen velmi málo cremy, často s černými okraji.
Extra jemné Džezva - Káva, která se po umletí spojuje v drobné hrudky a připomíná moučkový cukr či pudr je připravena pro použití v džezvě a přípravu arabské (turecké) kávy.

Zajímavosti o kávě

Není to jenom o kofeinu

Káva obsahuje velké množství rozličných látek, jako jsou např. sacharidy, vosky, oleje, kyseliny a bílkoviny. Z minerálních látek jsou to draslík, fosfor, železo a hořčík. Nutriční hodnotu má pouze vitamin B3-niacin. Kávová zrna obsahují téměř 200 dalších složek, nejen dobře známý kofein, ale například i antioxidanty, polyfenoly a vlákninu, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.

Charakteristika kávy

  • Aroma kávy je vůně kávy při smíchání s horkou vodou. Kávy s optimální zralostí a dobrým zpracováním mají často aroma sladké. Obecně může být aroma čisté, příjemné, jemné, malé nebo žádné.
  • Tělo kávy je pocit plnosti v ústech způsobený množstvím rozpustných částic v infuzi (vyluhováno v šálku). Může být plné, chudé, bez těla.
  • Kyselost neboli páteř kávy může být dobrá, přítomna, malá nebo bez kyselosti. Jemná kyselost se popisuje jako brilantní, živá, vytříbená. Je-li kyselosti příliš, je nepříjemná a popisuje se jako ostrá, svíravá, trpká.
  • Chuť je hlavni charakteristika kávy. Je to kombinace a reakce všech (chemických) kompomentů kávy, které vyjadřují kvalitu nápoje. Může být čistá, jemná, dobrá, běžná. Zbytková chuť je trvání pozitivních vlastností chuti, může být krátká nebo dlouho trvající.

Různé kávovníky

Kávovník typu Arabica je náročnější na pěstování, vyžaduje více péče i lepší podnebí - toto se opět promítá do ceny, která je výrazně vyšší. Oproti Robustě se vyznačuje mnohem lepším aroma i samotnou chutí. Zajímavostí také je, že oproti robustě obsahuje cca poloviční množství kofeinu. Co se týče podílu na světové produkci, tak arabica zaujímá mnohem větší podíl, konkrétně cca 80%. V dobrých kavárnách je samozřejmostí podávat kávu z čerstvě upraženě 100% arabicy. Nicméně v některých kavárnách, které si nezakládají na výběrové kávě či výběru dodavatelů, si můžete nevědomky "pochutnat" i na kávě, která obsahuje příměs robusty, čímž dochází k degradaci celého nápoje.

Zrnková káva Arabica

V krátkosti lze říci, že hlavními rozdíly mezi kávou odrůdy arabica a robusta jsou cena a kvalita. Kvalita robusty je výrazně nižší, má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou chuť. Druhým výrazným rozdílem je cena, která je cca poloviční vůči kávovníku typu arabica - to má své opodstatnění. Káva robusta plodí už za 2-3 roky, je méně náročná na pěstování a i odolnější vůči škůdcům (nepotřebuje tolik herbicidů), to vše má vliv na cenu, a tak je velmi často používána v kávových směsích, kde výrobcum zlevňuje výrobní náklady, dalo by se říci, že takto často i trochu klamou spotřebitele. Kávu typu robusta najdete i v rádoby kvalitních značkových směsích a v Itálii je dokonce povoleno nabízet kávu s označením 100% arabica i v případě, že obsahuje až 10% kávy typu robusta. Nicméně na kávě typu robusta není nic špatného, pokud je správně označena. Díky svému vyššímu obsahu kofeinu má zvýšené povzbuzující účinky - je vhodná pro pořádné "nakopnutí". Milovníci kávy si na ní ovšem pochutnávají jen velmi zřídka. Je však dobře využitelná jako životabudič.

Zrnková káva Robusta

O výrobci Lavazza

Příběh firmy Lavazza začal už v roce 1885, kdy bylo Luigi Lavazzovi 25 let a s pár lirami v kapse se stěhuje do Turína, aby zde později založil svůj vlastní byznys. Předtím ale sbírá zkušenosti jako skladník a živí se dalšími podobnými pracemi. Lavazza byla založena roku 1895 v Turíně jako koloniál, kde se prodávalo všechno možné. Protože se Luigi odjakživa snažil být nejlepší v tom, co dělá a neustále se chtěl zdokonalovat, zjistil, že se musí zaměřit na něco, v čem si je schopen udělat jméno a co mu přináší nejvíce peněz. A tím nebylo nic jiného než káva. Ve svém koloniále začal pražit kávu a od té doby pokračuje společnost Lavazza v tvorbě unikátních inovací a tradic tak, aby přinášela tu nejlepší kávu nejen Italům, ale celému světu.

Diskuze
Lavazza Top Class zrnková káva, 1 kg

Spinner Výpis se aktualizuje...