Sušička ovoce Sencor SFD 851GR s podsvětleným LED displejem je vybavena elektronickou regulací teploty 35-70 °C, která umožňuje zachovat maximální množství přírodních látek. Kompaktní sušička potravin nabízí 5 sušících podnosů o průměru 225 mm s nastavitelnou výškou.
Vlastnosti:
Rady pro správné sušení:
Ovoce a zelenina, kterou chcete sušit, by měla být té nejlepší kvality – čerstvá a zcela zralá. Horší jakost zpracovávané zeleniny a ovoce se projeví na kvalitě sušeného produktu. Nezralý produkt bude mít v sušeném stavu nedostatek chuti a barvy, přezrálý bude příliš tvrdý, vláknitý nebo měkký a kašovitý.
Se sušením potravin začněte okamžitě po jejich sběru. Důkladně potraviny omyjte, tím je zbavíte nežádoucích nečistot a chemických postřiků. Nekvalitní kusy vyřaďte, protože plísně na nich by mohly ovlivnit kvalitu ostatních.
Některé potraviny je nutno před vysušováním rozkrájet, zbavit stonků a jader. Menší kousky se lépe a stejnoměrněji suší.
Enzymy v ovoci a zelenině mají vliv na barvu a změnu chuti během zrání. Tyto změny budou pokračovat i během sušení a skladování, jestliže není produkt předběžně upraven ke zpomalení enzymové aktivity.
Při předběžné úpravě zeleniny může být použito předvaření – pomáhá udržet barvu a zrychluje proces vysušování uvolněním její tkáně a rovněž zabraňuje nežádoucí změně chuti během skladování a zlepšuje proces obnovení zeleniny během vaření.
Mnoho světlých druhů ovoce (zvláště jablka, meruňky, broskve, nektarinky a hrušky) je během vysušování a skladování náchylných k tmavnutí. K odstranění tohoto jevu by mělo být ovoce předběžně upraveno předvařením nebo namáčením ve vhodných roztocích – účinnost těchto metod je ale různá.