K provozování webu Nejceny.cz využíváme takzvané cookies. Cookies jsou soubory sloužící k přizpůsobení obsahu webu, k měření jeho funkčnosti a obecně k zajištění vaší maximální spokojenosti. Používáním tohoto webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme. Další informace  
Souhlasím

Zboží bylo přidáno do košíku.
cena:
přidáno do košíku

Internetový obchod NEJCENY.cz » Nevíte si rady s výběrem? » Jak správně připravit kávu

Jak správně připravit kávu

Příprava kávy

Průběh přípravy kávy

Doporučení:

Předpokladem pro co nejlepší výslednou chuť kávy je i její uskladnění, kávu proto skladujte na suchém, chladném místě (ne však v lednici) v neprůsvitné nádobě s dobrým těsněním.

Pokud Vám bude káva připadat příliš silná a hořká, pak se přesvědčte, že nepoužíváte příliš horkou vodu. Případně zhrubte mletí a uberte množství kávy. Velmi nevýraznou, plochou a slabou chuť kávy spravíte jemnějším mletím a zvýšením množství kávy.

Hrubost mletí Typ přípravy
Různé hrubosti mletí kávy a způsoby přípravy Velmi hrubé Cold brew - Pro přípravu kávy tzv. studenou cestou, kdy trvá extrakce i několik hodin, použijte kávu mletou na velmi hrubo – svým vzhledem a konzistencí by měla připomínat hrubozrnnou mořskou sůl (jen nejde o hrudky, ale spíše „vločky“). Cold brew - příprava kávy tzv. studenou cestou
Hrubé French press - Ve french pressu probíhá filtrace přes sítko, kávu je tedy potřeba namlít na hrubo – sítko totiž zachytí jen větší částečky kávy. Jak káva mletá na „hrubo“ do french pressu vypadá? Svojí velikostí připomíná kosher sůl (a stejně jako u velmi hrobého mletí nejde o hrudky, ale „vločky“). Stejnou hrubost mletí využijete také v Evropě nepříliš rozšířeném perkolátoru. French press s hrubě namletou kávou
Střední Vacuum pot - Hrubost mletí pro vacuum pot připomíná velmi hrubý písek a využijete ji také pro překapávače (drippery) s filtry s rovným dnem - ty se však u nás používají jen minimálně. Vacuum pot
Středně-jemné Do kónických dripperů - Káva připravovaná v kónických dripperech (mají trychtýřovitý tvar) s papírovými či bavlněnými filtry si žádá kávu mletou na střední hrubost. Jak poznáte, že je váš mlýnek nastavený na správnou hrubost? Umletá káva má vzhled a strukturu stolní soli. kónický dripper pro přípravu kávy středně až jemně mleté
Jemné Mokka konvička - Taková káva, která je konzistencí po semletí někde na začátku cesty mezi cukrem krupicí a hrubou moukou, je určena pro použití v moka konvičce. Mokka konvička pro přípravu kávy - jemně mleté
Velmi jemné Espresso - A to tak jemně, aby vzhled kávy připomínal už zmíněnou hrubou mouku. Co se stane, pokud je káva na espresso příliš hrubá? Espresso bude slabé a podextrahované. V případě, že to s jemností přeženete, tomu bude naopak – výsledek bude mít hořkou chuť a na šálku bude jen velmi málo cremy, často s černými okraji.
Extra jemné Džezva - Káva, která se po umletí spojuje v drobné hrudky a připomíná moučkový cukr či pudr je připravena pro použití v džezvě a přípravu arabské (turecké) kávy.

Zajímavosti o kávě

Není to jenom o kofeinu

Káva obsahuje velké množství rozličných látek, jako jsou např. sacharidy, vosky, oleje, kyseliny a bílkoviny. Z minerálních látek jsou to draslík, fosfor, železo a hořčík. Nutriční hodnotu má pouze vitamin B3-niacin. Kávová zrna obsahují téměř 200 dalších složek, nejen dobře známý kofein, ale například i antioxidanty, polyfenoly a vlákninu, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.

Charakteristika kávy

  • Aroma kávy je vůně kávy při smíchání s horkou vodou. Kávy s optimální zralostí a dobrým zpracováním mají často aroma sladké. Obecně může být aroma čisté, příjemné, jemné, malé nebo žádné.
  • Tělo kávy je pocit plnosti v ústech způsobený množstvím rozpustných částic v infuzi (vyluhováno v šálku). Může být plné, chudé, bez těla.
  • Kyselost neboli páteř kávy může být dobrá, přítomna, malá nebo bez kyselosti. Jemná kyselost se popisuje jako brilantní, živá, vytříbená. Je-li kyselosti příliš, je nepříjemná a popisuje se jako ostrá, svíravá, trpká.
  • Chuť je hlavni charakteristika kávy. Je to kombinace a reakce všech (chemických) kompomentů kávy, které vyjadřují kvalitu nápoje. Může být čistá, jemná, dobrá, běžná. Zbytková chuť je trvání pozitivních vlastností chuti, může být krátká nebo dlouho trvající.

Různé kávovníky

Kávovník typu Arabica je náročnější na pěstování, vyžaduje více péče i lepší podnebí - toto se opět promítá do ceny, která je výrazně vyšší. Oproti Robustě se vyznačuje mnohem lepším aroma i samotnou chutí. Zajímavostí také je, že oproti robustě obsahuje cca poloviční množství kofeinu. Co se týče podílu na světové produkci, tak arabica zaujímá mnohem větší podíl, konkrétně cca 80%. V dobrých kavárnách je samozřejmostí podávat kávu z čerstvě upraženě 100% arabicy. Nicméně v některých kavárnách, které si nezakládají na výběrové kávě či výběru dodavatelů, si můžete nevědomky "pochutnat" i na kávě, která obsahuje příměs robusty, čímž dochází k degradaci celého nápoje.

Zrnková káva Arabica

V krátkosti lze říci, že hlavními rozdíly mezi kávou odrůdy arabica a robusta jsou cena a kvalita. Kvalita robusty je výrazně nižší, má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou chuť. Druhým výrazným rozdílem je cena, která je cca poloviční vůči kávovníku typu arabica - to má své opodstatnění. Káva robusta plodí už za 2-3 roky, je méně náročná na pěstování a i odolnější vůči škůdcům (nepotřebuje tolik herbicidů), to vše má vliv na cenu, a tak je velmi často používána v kávových směsích, kde výrobcum zlevňuje výrobní náklady, dalo by se říci, že takto často i trochu klamou spotřebitele. Kávu typu robusta najdete i v rádoby kvalitních značkových směsích a v Itálii je dokonce povoleno nabízet kávu s označením 100% arabica i v případě, že obsahuje až 10% kávy typu robusta. Nicméně na kávě typu robusta není nic špatného, pokud je správně označena. Díky svému vyššímu obsahu kofeinu má zvýšené povzbuzující účinky - je vhodná pro pořádné "nakopnutí". Milovníci kávy si na ní ovšem pochutnávají jen velmi zřídka. Je však dobře využitelná jako životabudič.

Zrnková káva Robusta

Kategorie
Fenomén Crocs
Speciální nabídka
logo Ověřeno zákazníky
Hodnocení zákazníků
17.10.2017
*****
naprosta spokojenost vinca
16.10.2017
*****
Vše ok
15.10.2017
*****
Rychlé a pružné objednání i doručení. Výhoda vyzvednutí na zásilkovně. Alenka
Důvody nákupu u nás
Newsletter

Pokud máte zájem o zasílání informací o slevách a cenových akcích, tak zde napište svoji e-mailovou adresu.

Znáte z newsletteru
Akceptované platební karty Akceptované platební karty
Akceptované platební karty Akceptované platební karty
Akceptované platební karty Akceptované platební karty

Technické specifikace se mohou změnit bez výslovného upozornění. Obrázky mají pouze informativní charakter.
Partneři: FajnyWEB.cz, FajnySHOP.cz, FajnéVÁNOCE.cz, NEJ-MODA.CZ

Copyright © 2004 - 2017 J+M Výpočetní technika
Powered by FajnySHOP.cz

prázdný


0 Kč s DPH