Letní dny dopravy zdarma

Jak vybrat gril

Autor: NEJCENY.cz | Přidáno: 6. 5. 2022


grilování

K létu a posezení na zahradě bezesporu patří také grilování. Na trhu dnes najdete nepřeberné množství grilů a nejrůznějšího příslušenství ke grilování. Jednotlivé grily se liší především tvarem, použitými materiály, zdrojem tepla a množstvím funkcí.

Grily na dřevěné uhlí

Jsou lehčí, skladnější a levnější. Nevýhodou je horší manipulace s palivem – dřevěným uhlím. Zapalování chce cvik a šikovnost. U lepších grilů je možno plynule regulovat přívod vzduchu a tím i ovládat teplotu. Vhodné je mít možnost umístit rošt do různých výšek nad rozpálené uhlí. Maso grilované na dřevěném uhlí je nezaměnitelné.

Výhody:

  • nízká pořizovací cena
  • typická atmosféra s vůní kouře
  • nenáročnost na údržbu
  • jednoduchá manipulace (jednoduchost celého zařízení)

Nevýhody:

  • dlouhá příprava ohniště před grilováním
  • nemožnost regulace teploty
  • vyletující popílek při větrném počasí
  • odkapávající tuk se spaluje, vznikají jedovaté zplodiny
  • velká spotřeba paliva

Grily na uhlíky či brikety jsou většinou o něco levnější, než grily na plyn či grily elektrické. Nemají totiž žádné složité technické prvky. Konstrukce těchto grilů bývá jednodušší a celý gril je většinou lehký a snadno přenosný. U nás se grily na „pevná paliva” těší velké oblibě a jsou takovou českou grilovací klasikou. Většinou jsou vyráběné z plechu nebo litiny. Od tohoto materiálu se odvíjí jak životnost grilu, tak jeho cena. Ty plechové bývají levnější, ale zase o něco méně vydrží, jelikož plech může častým používáním prohořet.

Péče

Aby nám takový gril dlouho vydržel, nesmíme zapomenout na to, dobře o něj pečovat. Po každém grilování je potřeba vyčistit rošt. Nejlépe opálit jej, vyčistit speciálním kartáčem a odmastit. Celý gril je vhodné zbavit popela a dobře očistit, abychom si neušpinili místo, kde bude gril skladován a zbytečně i sebe při manipulaci s ním. Při každém dalším použití je vhodné rošt opálit ohněm, nebo jej po celou dobu skladovat dokonale odmaštěný a čistý. V takovém případě opálení není potřeba. Gril je vhodné skladovat na suchém místě, aby nebyl zbytečně vystaven dešti. To uvítáte i při zahájení další grilovačky, kdy nebude nutné gril vysoušet a zbytečně čistit od nafoukaných nečistot.

Čím topit?

Grily, u kterých se počítá s tím, že se v nich bude topit uhlíky nebo speciálnímí briketami, mají vždy prostor, na který se uhlí či brikety umisťují. Může to být další rošt s menšími otvory, nebo speciální box s otvory pro přístup vzduchu. Topit můžeme dřevěným uhlím, dřevěnými, rašelinovými, papírovými nebo dokonce kokosovými briketami.

Kvalita uhlíků či briket ovlivňuje kvalitu grilovaného pokrmu. Vždy si čtěte složení, které je uvedeno na obalech.

Příprava uhlíků a briket pro grilování

Rozdělání grilu vyžaduje dávku umu. Uhlíky či brikety můžete rozžhavit v ohni, nebo pomocí podpalovače.

Začněte grilovat tehdy, kdy máte topivo dobře rozžhavené, tzn. okraje uhlíků jsou zbarvené do šeda. Jelikož budete pracovat s ohněm či žhavými uhlíky, je nutné vždy mít gril pod kontrolou a zabezpečit, aby se oheň nerozšířil tam, kam nechcete, nebo aby se gril nepřevrhnul.

Příprava uhlíku za pár minut

Pokud vás nebaví déle jak hodinu čekat na to, než se uhlíky rozžhaví na správnou teplotu, můžete využít tzv. plechový zapalovací komín. Ten uhelné brikety do ruda rozpálí už za 30 minut, dřevěné uhlí dokáže připravit za 15-20 minut. Komín vypadá jako plechová roura, jehož dno tvoří rošt.

Na rošt grilu položíte několik podpalovacích kostek, které zapálíte a položíte na ně zapalovací komín. Do komína nasypete brikety, které se budou směrem odspodu nahoru žhavit. Jakmile jsou brikety rozžhaveny, jednoduše je nasypete do uhlíkové části grilu.

Grily plynové

Jsou podstatně pohodlnější na obsluhu. Připojíte propanbutanovou láhev a poté je vše stejné jako doma u sporáku. Otočením piezoelektrického ovladače gril zapálíte a plynule regulujete teplotu. U plynových grilů je výhodou poklop, pod kterým horký vzduch cirkuluje a maso lépe propeče. Pomůže i teploměr, díky kterému můžete kontrolovat teplotu grilu. Dalšími součástmi mohou být postranní odkládací stolek, doplňkový vařič na přípravu omáček, výklopný rošt na pozvolné ohřívání, zvýšený rošt pro rozpékání pečiva. Obvyklé jsou háčky pro odkládání grilovacího náčiní. Samozřejmostí velkých grilů jsou kolečka pro snadnou manipulaci a u některých uzavřená skříňka pod grilem, kam uschováte všechny grilovací potřeby.

Výhody:

  • výborná manipulovatelnost
  • možná regulace plamene a tím i teploty
  • okamžitá pohotovost (gril je žhavý téměř okamžitě)

Nevýhody:

  • někdy se špatně manipuluje s tímto grilem, pokud je připojen k velké láhvi
  • vysoká pořizovací cena

Jelikož je součástí každého takového grilu i plynová bomba, je důležité zabezpečit gril proti převrhnutí a plynovou bombu vhodně skladovat. Vždy kontrolujte, zda jste po grilování vypnuli přívod plynu. Při novém použití kontrolujte znovu bombu a přívodní cesty k ní, zda jsou v pořádku a nemůže docházet k úniku plynu.

Elektrické grily

Jsou vhodné na malé terasy a balkony s dosahem elektrické zásuvky. Déle trvá, než se gril nahřeje a není zde rozdíl mezi jídlem upraveným v kuchyni a na tomto grilu.

Výhody:

  • hygieničnost
  • nenáročnost na obsluhu
  • termostat a přesná regulace teploty
  • možnost použití v interiéru

Nevýhody:

  • závislost na zdroji elektrické energie
  • vyšší pořizovací cena
  • vyšší náklady na provoz

Na co se zaměřit při výběru elektrického grilu:

Výkon elektrických grilů

Bez dostatečného výkonu, který je relevantní velikosti grilu, se maso dobře a rychle neugriluje. Případně na něj budete dlouho čekat. U malého stolního grilu, který chcete mít doma pro občasné použití, vám vystačí výkon kolem 2 kW. Pro častější použití, nebo grilování pro více osob, je dostatečný výkon kolem 5 kW. Pro velmi časté grilování, nebo pro grilování jídla pro více osob, zvolte gril s výkonem alespoň 10 kW.

Miska na odkapávání tuku

Možná se vám může zdát, že odkapávací miska má smysl jen u plynových grilů, protože tam manipulujete s otevřeným ohněm. Opak je však pravdou. I u grilování na elektrických grilech vzniká tuk, který je potřeba někam odvádět. Grilování na přepáleném nevoní a hlavně je nezdravé. Zaměřte se tedy na to, zda má gril misku, kam může přebytečný tuk odtéct.

Výkonná topná spirála

Výkon spirály ovlivňuje to, za jak dlouho bude gril připravený pro grilování. Čím výkonnější, tím lepší. Tento parametr je důležitý jak u malých, tak u velkých elektrických grilů.

Rošt a grilovací plochy

U elektrického grilu je důležité se zaměřit na materiál, ze kterého jsou vyrobeny grilovací plochy. Ty by měly být vyrobeny z nepřilnavých materiálů, jakými jsou litina, teflon nebo kamenina. Určitě totiž nechcete trávit hodiny tím, že budete připálené jídlo z grilu seškrabávat, a navíc hrozí, že byste si plochy mohli nenávratně poškodit.

Abyste se údržbou příliš dlouho nezdržovali, je vhodné, když můžete grilovací plochy vyjmout a umýt buď pod tekoucí vodou nebo v myčce. Plocha může mít různé struktury – hladkou nebo žebrovanou. Každá má svoje přednosti pro přípravu jiných pokrmů. Vybrat si můžete kontaktní nebo otevřený gril, který má oba dva typy desek. U kontaktního grilu se zaměřte na to, zda je možné ho otevřít naplocho, abyste mohli oba dva typy desek plnohodnotně využít.

Úprava teploty

Díky termostatu teplotu ovládáte jen otočením knoflíku. U chytrých grilů najdete i funkci, která vám umožní nastavit si stupeň propečení podle vaší chuti. Gril si dokáže sám změřit tloušťku masa a teplotu přizpůsobit vybranému stupni propečení. Jakmile je steak hotový, upozorní vás zvukovým signálem.

Základní typy elektrických grilů

Stolní grily

Stolní (neboli domácí) gril, jak už vyplývá z názvu, lze postavit na stůl v kuchyni nebo pod pergolou, zapojit do zásuvky a začít rozehřívat. Stolní grily mají z valné většiny rovný, buďto nepřilnavý, teflonový, keramický či litinový povrch, nebo výměnnou kombinací všech těchto materiálů, včetně lávového kamene i roštu. Tyto plochy se zpravidla dobře čistí a lze na nich grilovat zdravě i zcela bez tuku! Některé grily mají vyjímatelné grilovací plochy, které lze oddělit a nechat umýt v myčce na nádobí.

Kontaktní grily

Proč „kontaktní”? Jednoduše! Protože pokrm přichází do kontaktu s roštem po obou stranách. Maso či zeleninu do grilu zavřete a ono se griluje zespoda i shora současně! Takže už žádné otáčení a hlídání, aby se vám jídlo z jedné strany více nepřipeklo.

Tato funkce má pak i více výhod. Díky ní lze připravovat luxusní panini, zapékat maso i sýry do pečiva. Taková příprava může být velice rychlá i zdravá.

Kontaktní gril lze však v některých variantách použít i „klasickým způsobem”, to znamená, že jej úplně rozevřete a grilujete na obou jeho polovinách.

Praktickým prvkem grilů jsou svítící kontrolky, které ukazují, kdy je gril rozehřátý na požadovanou teplotu. Některé grily mají i programové funkce a udržují správnou teplotu pro přípravu specifických pokrmů (hamburgery, ryby, steaky, atd.).

Existují dvě hlavní provedení kontaktních grilů. Gril se může rozevírat klasičky „do véčka”, nebo je zavírání flexibilní, což znamená, že obě grilovací plochy dolehnou na připravované plochy rovnoměrně po celé ploše. Vyrovnají se tak lépe různým tloušťkám pokrmu a předchází se tomu, že pokrm bude u vnějšího okraje méně propečený než u vnitřního.

Raclette grily

Kromě obvyklých steaků si můžete připravit i opravdovou zapékanou delikatesu se sýry, zeleninou, kořením i ovocem. Raclette grily kombinují klasický stolní elektrický gril s dalším prostorem pro přípravu zapečených pokrmů, který je pod topnou spirálou. Tam se umístí mističky ve tvaru malých pánviček z nepřilnavého povrchu. Na ty si hosté kladou rozmanité ingredience a nechávají si je na mističkách zapékat v grilu. Vzniká tak jedinečná možnost pro originální párty, kdy sedíte u stolu s přáteli, diskutujete, bavíte se a přitom si každý může připravovat občerstvení dle své chuti. Současně připravíte spoustu variací pokrmů. Tradičně se na horní desce griluje maso, slanina nebo jiné pochutiny a ve spodní části se v malých pánvičkách rozehřívá sýr, často smíchaný s cibulkou, žampiony a dalšími surovinami. Rozehřátým sýrem se následně polévá maso a uvařené brambory.

Příslušenství ke grilování

Nákupem grilu to samozřejmě nekončí! Je nutné pamatovat také na grilovací kleště, obracečky, doplňkové rošty, nepromokavé obaly na grily a mnoho dalšího.

Vpichový teploměr

Kulatý teploměr s dlouhou jehlou slouží k určení vnitřní teploty masa, která je klíčová pro správné propečení masa. Vpichuje se do nejvyšší části masa mimo kost. Při měření tímto teploměrem používejte raději rukavice, ať se nepopálíte o povrch grilovaného masa nebo grilovací mřížku. Teploměr v mase nezůstává po celou dobu pečení, pouze jím kontrolujete aktuální vnitřní teplotu masa. Po zjištění teploty teploměr vyjměte, maso přiklopte poklopem a pokračujte v grilování, je-li třeba.

Váš dokonalý steak:

Je-li maso propečené podle Vašich představ, poznáte jedině vpichovým teploměrem, který ukazuje přesnou teplotu uvnitř masa.

50-54 0               krvavý (rare)

55-57 0               středně krvavý (medium rare)

58-60 0C                středně propečený (medium)

61-64 0               velmi propečený (medium well)

65-71 0C                zcela propečený (well done)

Startér neboli zapalovací komín

V kovovém komínu snadno rozpálíte rovnoměrně brikety či dřevěné uhlí tak, že je po 15-25 minutách vysypete do grilu, nasadíte mřížku a můžete začít.

Kámen na pizzu

Tenké křupavé těsto a jednoduchá obloha se fantasticky hodí k vlahým letním večerům a posezení s přáteli.

Stojan na drůbež

Rovnoměrně propečeného kuřátka či křepelky docílíte pomocí stojanu na drůbež. Kumuluje teplo uvnitř masa, které se tak opéká ze všech stran. Vypečená šťáva stéká do misky pod drůbeží a zároveň v ní můžete připravit i zeleninu.

 

Grilovací stojan na kuřecí špalíčky

Grilovací stojan k venkovnímu grilování kuřecích špalíčků. Díky tohoto stojanu budete mít vždy perfektně propečené a šťavnaté kuřecí špalíčky. Stojan udrží až 12 kuřecích špalíčků a vy tak budete moct rychle, jednoduše a bez obracení připravit občerstvení i pro početnou skupinu hladovců. Pro jednodušší podávání je navíc ke stojanu přibalen nerezový podnos, na který můžete grilovací stojan odložit a přenášet jej. Po ukončení grilovací sezóny můžete tento stojan jednoduše složit do malých rozměrů a spolu s podnosem uschovat.

Držák na rybu

Nechcete-li rybu upravovat na pánvi nebo v alobalu, ulehčí Vám život mřížka na rybu, do které ji zavřete a jednoduše ji můžete otáčet a vůbec s ní jakkoliv manipulovat. Mřížku využijete i při opékání zeleniny. Filety snadno obrátíte pomocí lopatky na rybu.

Štětec

Na potírání marinádou je bezkonkurenčně nejlepší. Dostanete se s ním všude a marináda zbytečně nekape okolo.

Kartáč

Jídlo pokládáte na grilovací rošt, a tak je třeba jej udržovat v čistotě. Nejlépe a nejsnáze jej vyčistí kovový kartáč, je pevný a zároveň pružný. Vybrat si můžete různé tvary i délku nerezových štětin, kartáč se tak dostane do všech skrytých míst grilu a perfektně jej vyčistíte. Gril čistěte po každém grilování.

Grilovací koš

Ideální pro grilování menších kousku ryb, zeleniny, hub, mořských plodů a dalších potravin. Koš je vyroben z nerezové oceli, díky tomu jej lze používat opakovaně.

Další příslušenství pro grilování naleznete ZDE.

Spinner Výpis se aktualizuje...