ŽHAVÉ LÉTO VÁS NEZASKOČÍ – VYROBTE SI HORU CHLADIVÉHO LEDU!
Autor: NEJCENY.cz | Přidáno: 13. 6. 2014
ŽHAVÉ LÉTO VÁS NEZASKOČÍ – VYROBTE SI HORU CHLADIVÉHO LEDU!
Že je fajn mít zásobu ledu i v parném létě, věděli majitelé zájezdních hostinců a pivovarů i městské paničky už někdy začátkem 19. století. Ledařské řemeslo bylo fyzicky namáhavé. Led se z řek a rybníků těžil v krutých mrazech, převážel do sklepů, kde měl vydržet zbytek roku. Často ho bylo málo, nebo prostě nevydržel. Co lidé podstoupili, aby měli i v horkých dnech k dispozici chlazené pivo, mohli uskladnit maso, ovoce nebo dezerty, je dnes už skoro úsměvné. My si ledové kostky připravíme v pohodlí a zmáčknutím tlačítka. A ještě si můžeme vybrat, jak velké kostky budou a jaký budou mít tvar. Jednodušší to snad už být nemůže.
Podle čeho výrobníky ledu vybírat
Než si výrobník ledu a ledových kostek pořídíte, promyslete si požadované rozměry, spotřebu a objem. Samozřejmě, že důležitý je také design, dnes převážně leštěný nebo matný nerez v kombinaci se sklem. Oproti plastu lépe vypadá, ale má i delší životnost a dobře se udržuje. Na výběr jsou přístroje s nádrží 2,2 litru, které vyrobí zhruba 9 kostek za 10 minut nebo velké výrobníky s nádrží na vodu o objemu 4,5 litru. Ty jsou schopny připravit až 15 kilogramů ledu za 24 hodin. Spotřeba elektrické energie není u výrobníků ledu a ledových kostek nijak závratná, mnohé jsou navíc úsporné – když je led hotový, samy to ohlásí a vypnou se. Počítejte s tím, že za chodu jsou trochu slyšet. Stoprocentně bezhlučné nejsou žádné ledovače. Už jen proto, že při tvorbě ledu v nich čerpadlo musí přivést vodu do formy a pomocí chladicího média z ní udělat led. A ještě jedna věc je pro výběr důležitá, a to, zda se výrobníky připojují na vodovodní řad nebo ne. Pro použití v domácnostech nebo menších barech či provozovnách postačí vodou naplnit nádržku. Připojení k vodovodu se vyplatí v restauračních provozech, kde je potřeba připravit až 35 kilogramů ledu za den. A to je pro běžnou domácnost, i když pořádá velkou zahradní party, zbytečně moc.
Pohodlný provoz, jednoduchá údržba
Mít celoročně přísun průzračných, soudržných kostek ledu tedy není žádná science-fiction. Obsluha výrobníků je intuitivní, kvalitní přístroje jsou řízeny mikroprocesorem, který si celý cyklus sám ohlídá. Po uživateli domácích výrobníků ledu se pouze chce, aby naplnil nádržku vodou, strčil zástrčku do zásuvky, navolil velikost kostek a zmáčkl start. Jediné, na co je potřeba dbát, jsou zásady bezpečnosti – přístroj se nesmí za chodu ničím přikrývat, musí stát na rovném povrchu, nesmí se klopit a používat v exteriéru. Výrobníky ledu lze čistit teplou mýdlovou vodou a jen tak, aby se kapky nedostaly dovnitř přístroje. A je jasné, že led i ledové kostky je možné vyrábět pouze z pitné, neperlivé a čisté vody.
Míchané drinky, chlazené pivo, studené ovoce, svěží dezerty
Použití ledu a ledových kostek necháme na vás. Kromě rodinných oslav, zahradních party i večírků, se led hodí také ve fitness centrech, na veletrzích, v kancelářích, na svatbách nebo v malých provozovnách rychlého občerstvení. Není přece nic příjemnějšího, než když ve sklenici zacinkají kostky mrazivě chladného ledu nebo se v drinku pomalu rozpouští svěží ledová tříšť. Tu si snadno připravíte pomocí drtiče ledu.